0 532 202 46 83
fibadbagimsizdenetim@gmail.com
fibad
  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
    • Bağımsız Denetim Nedir?
    • Yönetim Kurulu
    • Ortaklarımız
    • Denetim Ekibi
    • Ortaklarımız
    • Kalite Güvence Ekibi
    • İç Yönerge
    • Belgelerimiz
  • Hizmetlerimiz
  • Sorulan Sorular
  • Yayınlar
    • Basında Biz
    • Makaleler
    • Haberler
  • İletişim

Bağımsız Denetime Tabi Olma ve BOBİ FRS’de en çok sorulan 12 sorunun cevabı

  • Bilindiği üzere, KGK tarafından BOBİ FRS kısaltmasıyla Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı yayımlanmıştı.

    1- BOBİ FRS hangi işletmeler tarafından uygulanacak?

    Bağımsız denetime tâbi olan ancak TMS/TFRS uygulamayan işletmelerin uygulayacakları finansal raporlama çerçevesi olarak yayımlanmıştır. Diğer bir deyişle KAYİK olanlar için TMS/TFRS zorunlu olacak, KAYİK dışındaki denetime tabi olan firmalar ise BOBİ FRS uygulayacaktır. Bu firmalar isteklerine göre TMS/TFRS de uygulayabilirler ancak aradan 2 yıl süre geçmedikçe BOBİ FRS’ye tekrar dönemezler. Aynı durum BOBİ FRS uygulayanlar içinde geçerli olup 2 yıl geçmedikçe TMS/TFRS uygulayamazlar.

    2- BOBİ FRS Uygulama Sonrası MSUGT yürürlükten kalkıyor mu?

    BOBİ FRS, KAYİK olmayanlar için 1/1/2018 tarihi sonrasında başlayan hesap dönemlerinden itibaren finansal tabloların hazırlanmasında MSUGT ve KGK tarafından yayımlanan MSUGT’a İlave hususların yerini alacaktır. Ancak MSUGT’a göre rapor hazırlayan firmalar 1/1/2018 tarihinden sonraki dönemlerde BOBİ FRS’ye göre rapor hazırlayacaklardır. Bu şirketler geçiş hükümlerinden faydalanırlarsa 2 dönem finansal durum tablosu ve bir dönem kar veya zarar tablosu, nakit akış tablosu ve özkaynak değişim tablosu hazırlayacaklardır. KGK tarafından açıklanan tebliğ (Sıra no:56) uyarınca geçiş zorunluluğu 1/1/2018 tarihi ve sonrasını kapsayacağı için 31/12/2017 dönemi için denetime tabi firmalar MSUGT’a göre rapor hazırlayabileceklerdir.


    3- Ne zaman uygulanmaya başlanacak?

    BOBİ FRS ilk olarak 31/12/2018 tarihli finansal tabloların hazırlanmasında uygulanacak olup, özel hesap dönemi bulunan işletmeler ise, 1/1/2018 tarihi sonrasında başlayan hesap dönemlerinden itibaren uygulayacaklardır.BOBİ FRS tebliğinde yürürlük tarihi 1/1/2018 tarihi sonrasında başlayacağı belirtildiği için erken uygulamaya izin vermediği anlaşılmaktadır.


    4- BOBİ FRS uyarınca hangi finansal tabloların hazırlanması gerekmektedir?

    Hazırlanması gereken finansal tablolar aşağıdaki şekildedir:
    a) Finansal Durum Tablosu(Bilanço)
    b) Kâr veya Zarar Tablosu,(G/G Tablosu)
    c) Nakit Akış Tablosu,
    ç) Öz Kaynak Değişim Tablosu ve Önemli muhasebe politikalarını ve diğer açıklayıcı bilgileri içeren dipnotlar.

    5- Küçük ve Mikro işletmelerin durumu nasıl olacaktır?

    Küçük ve mikro işletmeler için KGK tarafından önümüzdeki süreçte hangi kriterlere bağlı firmaların küçük ve mikro olacağı açıklanarak onlar içinde ayrı bir raporlama standarttı oluşturulacağı bilgisi alınmıştır.

    6- Orta Boy işletme kriterleri nelerdir?

    BOBİ FRS’nin uygulanması açısından, aşağıdaki üç ölçütten en az ikisinin eşik değerlerini, varsa bağlı ortaklıklarıyla birlikte, art arda iki raporlama döneminde aşan işletmeler müteakip raporlama döneminde orta boy işletme olarak değerlendirilir. Şuan için orta boy işletmelerin kriterleri açıklanmasa da KGK’ya göre (2022 Dönemi); a) Aktif toplamı75 milyon ve üstü Türk Lirası. b) Yıllık net satış hasılatı 150 milyon ve üstü Türk Lirası. c) Ortalama çalışan sayısı 150ve üstü.

    7- Büyük boy işletme kriterleri nelerdir?

    BOBİ FRS’nin uygulanması açısından, aşağıdaki üç ölçütten en az ikisinin eşik değerlerini, varsa bağlı ortaklıklarıyla birlikte, art arda iki raporlama döneminde aşan işletmeler müteakip raporlama döneminde büyük işletme olarak değerlendirilir: a) Aktif toplamı 75 milyon ve üstü Türk Lirası. b) Yıllık net satış hasılatı 150 milyon ve üstü Türk Lirası. c) Ortalama çalışan sayısı 250 ve üstü.

    8- Büyük ve orta boy işletme ayrımı nasıl olacak?

    BOBİ FRS uygulama açısından KGK’nın tebliğde yayınlamış olduğu ölçütlerden art arda iki raporlama dönemi boyunca kriter açısından büyük işletme limitleri ile KGK kriterlerini karşılayıp büyük işletme kriterlerini karşılamayanlar orta boy işletme olarak değerlendirilecek olup, üst üstte en az iki raporlama dönemi boyunca büyük boy işletme kriterlerini geçenler ise büyük boy işletme olarak değerlendirilecektir.

    9- Büyük işletmeler için ilave BOBİ FRS Kriterler nelerdir?

    Standart içerisindeki bazı bölümlerde büyük işletmelere yönelik ilâve yükümlülükler getirilmiştir. İlave yükümlülükler şu şekildedir:
    1. Büyük işletmelerin konsolide finansal tablo hazırlaması zorunlu olup bunlar dışındaki işletmeler ihtiyari olarak konsolide finansal tablo düzenleyebileceklerdir.
    2. Konsolide finansal tablo hazırlayan ana ortaklıkların, bu tabloların yanı sıra münferit (solo) finansal tablolarını da hazırlamaları zorunlu olup, münferit finansal tablolarına ilişkin dipnotlarını sunması gerekmemektedir.
    iii. Büyük işletmelerin konsolide ve münferit finansal tablolarında ertelenmiş vergi tutarlarını sunmaları zorunludur.
    1. Bağlı ortaklık edinimini şeklindeki işletme birleşmelerine, büyük işletmeler dışındakiler genel olarak TFRS 3 İşletme Birleşmeleri esaslarının benimsendiği Bölüm 21 İş Birleşmeleri’ni uygulamayabileceklerdir.
    2. Yalnızca büyük işletmeler tarafından yapılacak ilave açıklamalar (faaliyet bölümleri ve ilişkili taraflarla gerçekleştirilen işlemler) bulunmaktadır.

    10- MSGUT’a göre kıdem tazminatını eşit taksitlerde yıllar itibariyle finansal tablolara yansıtan işletmelerin durumu ne olacaktır?

    BOBİ FRS için yayınlanan tebliğin geçiş hükümlerinde bu durumla ilgili olarak geçiş hükümleri düzenlenmiş olup, önceki hesap dönemlerine ilişkin kıdem tazminatı tutarlarını finansal tablolara eşit şekilde yansıtan işletmeler bu uygulamaya aynı şekilde devam edebilecekleridir.

    11-Herhangi bir kritere bağlı olmaksızın, bağlı olduğu sektör itibariyle BD tabi olan şirketler ?
    Karar’a ekli (I) sayılı liste kapsamında olan şirketler Aktif Toplamı, Yıllık Net Satış Hasılatı ve Çalışan Sayısı bakımından herhangi bir ölçüte bağlı olmaksızın 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri çerçevesinde bağımsız denetime tabidir. (Karar m. 3/1-a) Söz konusu Şirketler esas olarak SPK, BDDK, SEDDK, RTÜK gibi Kurumların düzenleme ve denetimine tabi olan şirketler, Borsa İstanbul Piyasalarında faaliyet göstermesine izin verilen yetkili müesseseler, kıymetli madenler aracı kurumları, kıymetli maden üretimi veya ticaretiyle iştigal eden şirketler ve 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanununa göre kurulan lisanslı depo işletmeleri ile 2699 sayılı Umumi Mağazalar Kanununa göre kurulan umumi mağazalardır.

    12-Karar’a Ekli (II) sayılı listede yer alan şirketler hangileridir:

    • Sermayesinin en az %25’i kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına, sendikalara, derneklere, vakıflara, kooperatiflere ve bunların üst kuruluşlarına doğrudan veya dolaylı olarak ait olan şirketler,
    • Yurt çapında günlük olarak gazete yayımlayan şirketler,
    • Çağrı merkezi şirketleri hariç olmak üzere, 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu, 5/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu, 9/5/2013 tarihli ve 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanunu ve 6102 sayılı Kanunun 1525 inci maddesi kapsamında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu düzenleme ve denetimine tabi olan şirketler,
    • Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan lisans, sertifika veya yetki belgesi alıp bu Kurum düzenlemelerine tabi olarak faaliyet gösteren şirketler,
    • (I) sayılı liste kapsamında olanlar hariç olmak üzere; Gayri faal olan veya faaliyetleri geçici olarak durdurulan veya iptal edilmiş olan (gerekli ana sözleşme değişiklikleri ve benzeri prosedür işlemleri henüz gerçekleştirilmemiş olanlar dahil) iştirak ve şirketler hariç olmak üzere, Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonunun (TMSF) iştirakleri ile mülga 4389 sayılı Bankalar Kanunu ve 5411 sayılı Kanun kapsamında TMSF tarafından denetimi ve yönetimi devralınan şirketler,
    • (I) sayılı liste kapsamında olanlar hariç olmak üzere; 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında faaliyet gösteren kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile sermayesinin en az %50’si belediyelere ait olan şirketler.

FİBAD